BC DKC Instagram Flickr BC DKC Facebook English sponsorkliks
  • Banner team 1

  • DSide

  • RJC

Badminton geen NOC*NSF-subsidie meer...Hoe nu verder?

Rien Caljouw

Wat een besluit van NOC*NSF. Badminton krijgt geen subsidie van NOC*NSF. Ik gun andere bonden natuurlijk de toegezegde subsidie, maar 0,0 voor badminton kan ik echt niet begrijpen. Er zijn bonden die zelfs geen olympische sport zijn en toch een bijdrage tegemoet kunnen zien.

Badminton was notabene in de laatste 6 olympische spelen 5 keer vertegenwoordigd. Dat kunnen een heleboel sporten de badmintonsport niet nazeggen. Het criterium om bij de top tien van de wereld te horen is nogal discutabel, zeker als je kijkt naar andere landen. Een proteststem is op zijn plaats.

DKC Den Haag levert al jaren toptalenten af in het Nederlandse topbadminton en ook nu weer hebben we fantastische talenten aan boord. Een hele serie spelers zijn meervoudig Nederlands kampioen geworden in de diverse leeftijdsklassen en spelen op grote internationale toernooien zoals Europees en Wereldjeugdkampioenschappen en zijn mogelijk op weg naar olympische Spelen.

Het is voor een eredivisievereniging echt heel ingewikkeld om deze spelers in te passen in de eredivisie en zo veel mogelijk wedstrijden voor DKC Den Haag te laten spelen. Toch leggen we onze internationale spelers geen strobreed in de weg om hun droom te verwezenlijken, we steunen ze aan alle kanten om werkelijk alles uit hun sportieve carrière te halen.

Maar hoe moet dat nu verder met deze talenten en de veel te fors gereduceerde inkomsten van Badminton Nederland, en met het niveau van de eredivisie. Mogelijk zullen een aantal spelers zelfs Nederland verlaten. DKC Den Haag zal er alles aan doen om deze talenten in hun carrière te ondersteunen en nieuwe talenten op te leiden. Tenslotte zijn het de prestaties die voor zichzelf zullen spreken. Zo is onze eerste dame in het enkelspel, overigens ook Europees jeugdkampioen, Soraya de Visch Eijbergen, genomineerd voor het sporttalent van de sportstad in Nederland, Den Haag. Onbegrijpelijk dat dit soort talenten middels subsidiëring van Badminton Nederland, geen erkenning krijgen van NOC*NSF.

Ik voorspel en verzeker dat er meer van deze talenten door DKC Den Haag afgeleverd zullen worden. We hebben Nederlands kampioenen onder de 17 en onder de 13 in onze stal, en we zijn van mening dat onze bond en NOC*NSF hiervan doordrongen moeten worden. Als investeren in de sport betekent dat hooguit 10 bonden dat kunnen in de top, wat betekent dat dan voor de breedte van onze sporten?

Al het voorgaande staat wel heel erg in de schaduw van het verschrikkelijke incident bij het voetbal vorige week. Laten we er als sporters en bestuurders voor zorgen dat dit nooit meer mag gebeuren. Zo beschouwd is geklaag over geld en subsidie wel erg banaal.